Vinteraktiviter

För många är vintern en årstid då vi nästan går i idé. Vi blir mindre aktiva och är inte utomhus mer än nödvändigt. Men det behöver inte vara så! Vintern bjuder på många härliga aktiviteter. Dessutom mår man bättre om man är utomhus och får frisk luft och solljus varje dag.

Skridskor

Skridskoåkning är en rolig aktivitet som går att anpassa efter personliga preferenser. Är du en tävlingsmänniska? Samla ihop ett gäng kompisar och spela hockey eller bandy i närmaste ishall, eller anmäl dig till ett lag. Älskar du att vara ute i naturen? Ta med dig långfärdsskridskorna och matsäck och åt ut på en vacker sjö. Se bara till att kolla upp att isen är tillräckligt tjock, och ta med dig isdubbar. Om du gillar att dansa kan konståkning vara en aktivitet som passar dig.

Åka skidor

När vi tänker på vinteraktiviteter är det ofta skidåkning vi förknippar med ordet. Många åker till fjällen en eller ett par veckor på vintern. Men ofta har vi skidspår på närmare håll!
Längdskidåkning är en klassisk vinteraktivitet som egentligen inte kräver mer än bra kläder, ett par skidor och en termos med god, varm dryck. Du får träning och motion samtidigt som du får en härlig naturupplevelse. De flesta kommuner har fina skidspår, ofta med belysning.

Vinterbada

Bara för att det ligger is på sjön eller havet betyder det inte att badsäsongen är över.
Vinterbadning är uppfriskande och härligt. Det har också goda hälsoeffekter. Forskning visar att det sänker blodtrycket och ökar stresståligheten, samt lindrar smärta hos personer med reumatism.

På många platser finns det kallbadhus där man kan bada på vintern. Extra härligt är det i kombination med bastubad, men det är rekommenderat att man svalnar lite först så kroppen inte blir för chockad av temperaturväxlingen.

Sluta inte med din vardagsmotion

Vintern innebär för många att vi ställer in cykeln i förrådet och slutar med löpträningen. Därmed går vi miste om vardagsmotionen. Men det går faktiskt att byta till vinterdäck, precis som med bilen. Med dubbdäck har du mycket bra grepp även när det är isigt, och kan därmed cykla året om. Älskar du att cykla mountainbike? Du behöver inte sluta bara för att det är snö på marken. Det kräver bara lite annan teknik och ett lite långsammare tempo.

Vinterlöpning kräver faktiskt ingen speciell utrustning förutom lite varmare kläder, som ett skönt underställ. Om du springer på plogade, sandade vägar eller löpspår kan du använda dina vanliga skor. Är du rädd för att ramla finns det dubbar som minimerar risken att halka, dessa kan du fästa på dina vanliga skor.

Ridning på vintern

Gillar du hästar? Passa på att njuta av vinterlandskapet från hästryggen. Ridning är en bra vinteraktivitet eftersom du måste vara aktiv på hästen. Dessutom är den varm!

Så bara för att vintern är på väg så finns det massvis med aktiviteter att göra. Hitta en härlig vinteraktivitet som passa dig så känns den mörka, kalla årstiden både kortare och roligare.