Ridning – Ett perfekt sätt att komma ut I naturen

Ridning är den perfekta kombinationen av naturupplevelse och träning. Närheten till det stora djuret förstärker naturupplevelsen, samtidigt som det är ett snabbt men tyst sätt att ta sig fram, till skillnad från bil eller motorcykel Ett mer miljövänligt sätt att ta sig fram får man leta efter! Dessutom är det avkopplande och läkande. Du behöver inte vara ett ridproffs för att kunna njuta av en tur på hästryggen i skog och mark, de flesta som erbjuder turridning har grupper för nybörjare också.

De flesta ridskolor erbjuder nybörjarkurser för både barn och vuxna. Många har även kurser för dig med funktionsnedsättning. Oavsett om du vill lära dig rida för träningen och avkopplingen eller vill satsa på att kunna tävla i framtiden finns det något för dig, och de flesta erbjuder prova på-tillfällen innan du bestämmer dig. Ridning handlar inte bara om att sitta på hästryggen, stallet är en härlig miljö där du umgås och kommer nära hästen och lär känna andra hästintresserade.

Härliga islandshästar

De små, starka och charmiga islandshästarna är populära på grunda av sitt trevliga temperament och sin speciella töltgång, som är mycket mindre skumpig än vanlig trav. Det är mindre krävande för ryttaren och passar extra bra för nybörjare. Det finns många gårdar som erbjuder både ridlektioner privat och i grupp samt turridningar på Islandshästar. Du kan välja mellan att rida ut i ett par timmar, eller ett par dagar med övernattning. Det är ett underbart sätt att se platser du annars inte kan ta dig till med bil. En avkopplande men samtidigt aktiv semester du aldrig kommer glömma!

Lev ut dina cow boy-drömmar

Drömde du om att bli cowboy som barn? Under de senaste åren har intresset för westernridning ökat. Ofta rider man på kieger-mustanger, en hästras som härstammar från vildhästarna i USA. Gårdarna som specialiserat sig på westernridning brukar ha både små turer där du gärna får klä dig i cowboy-stil och ni stannar för en cow boy-måltid vid en eldplats. Du kan också ta lektioner i de olika tävlingsgrenarna som ingår i western ridning, som exempelvis kofösning och trail, där du rider i en slags hinderbana. På Jultorp ranch i Larv kan du få intensivkurser i westernridning i en genuin miljö, oavsett om du är nybörjare eller en van ryttare.

Rid året runt

Många förknippar en ridtur med sommaren, men även på vintern är det härligt att komma ut. Upplev ett snötäckt vinterlandskap från den varma hästryggen och ta med en termos varm choklad! Varför inte spendera en dag av skidsemestern en ridtur fjällen? Fjällhästen i Ammarnäs anordnar turer på ett par timmar.

Läkande egenskaper

Är du stressad eller deprimerad? Visste du att ridning har läkande egenskaper? Ridterapi används för både fysiska och psykiska symptom och har hjälpt många att må bättre. I vårt urbaniserade, digitala samhälle är det skönt att vistas i naturen nära ett djur. Många beskriver att de blir lugna av att umgås med hästen, och ridning kräver totalt fokus vilket för dig att koppla bort vardagsstressen.