Naturupplevelser i Sverige

Natur och friluftsliv är bra för dig såväl på ett fysiskt som på ett psykiskt plan. Det gör oss lugnare och mer hälsosamma. Försök därför att komma ut i naturen med regelbundna mellanrum. Sverige är dessutom känt runtom i världen för sin vackra natur med olika sorters landskap – här finns allt ifrån vita stränder till snötäckta fjäll. Sverige har helt enkelt litegrann av allting. Behöver du lite inspiration till platser som du kan besöka för att uppleva vacker natur? Då har du kommit rätt!

Besök Kebnekaise med dess fjäll och toppar

För dig som tycker om norrländsk natur med varierande landskap, toppar och dalar och vackra fjäll är Kebnekaise ett måste, och i synnerhet Tarfaladalen. Här hittar du höga toppar kombinerat med dalar, vackra isblå sjöar och glaciärer. Många pratar om hav och skog när man tänker på natur, men att uppleva fjäll och Kebnekaise är något utöver det vanliga – både mäktigt och vackert på samma gång. För dig som bor i Sveriges södra delar kan detta bli en extra häftig upplevelse med natur som du kanske inte har sett tidigare trots att du bor i Sverige.

Höga kusten i Ångermanland – vackrast i Sverige?

Om vi fortsätter att uppehålla oss i Sveriges norra delar är Höga kusten i Ångermanland näst intill ett måste att nämna här. Kustområdet ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik och kammar hem förstaplatsen på mångas listor över Sveriges vackraste naturområde. Platsen, som är med på Unescos världsarvslista erbjuder svindlande höjder, vacker utsikt över hav och många klippiga berg. De flesta är helt enkelt överens om att detta är en av de vackraste platserna och naturområdena som Sverige har att erbjuda.

Skrägårdsidyll på Marstrand i Bohuslän

Du har säkert hört talas om Marstrand – ön som ligger ungefär en halvtimme nordväst om Göteborg. Här finns både kultur och historia, men framför allt är det platsen för dig som vill omge dig av vackert hav och till exempel kunna ge dig ut med båten. Mycket vackrare havs- och skärgårdsutsikter än här hittar du knappt i Sverige. Kombinera härligt skärgårdsliv med en mysig omgivning med caféer och restauranger – här är det extra fint under sommaren. Tycker du om att fiska? Du kanske kan få napp på Marstrand. Om inte kan du njuta av fiskmåltider och delikatesser i någon utav de mysiga restaurangerna som finns.

Öland och Gotland – öar med varierande landskap

Öland och Gotland är två populära resmål här i Sverige, och båda erbjuder vacker natur utöver det vanliga. Ölands södra udde omnämns ofta som en mycket vacker plats. Här finns också fyren Långe Jan. Passa också på att åka till Gotland, med dess raukar. Här hittar du många olika sorters natur, så som klapperstensstränder, klintkuster, stora ängar och långa sandstränder. Gotland är ett bra exempel på hur varierande svensk natur kan vara, trots att det rör sig om en och samma ö. Precis som Marstrand kan du kombinera natur med kultur och historia på såväl Öland som på Gotland, och enligt de flesta är det under sommarmånaderna som man främst bör åka hit.