Kort om Dalarnas historia och hur det ser ut nu

I det här inlägget så kommer vi att berätta lite kort om Dalarna och deras rika och spännande historia. Vi kommer också att kolla lite närmare på hur det ser ut i Dalarna idag och vad det är känt för i nutiden.

Vad är Dalarna och var ligger det?

Dalarna är ett län som ligger i mellersta Sverige. I Dalarna ligger också staden Falun, där den världsberömda Falu koppargruva ligger.

Dalarna har varit bebott sedan stenåldern och det finns många lämningar från denna tid som fortfarande kan ses i landskapet idag.

En av de mest kända är hällristningarna i Tanum, som är ett av UNESCO:s världsarv. Hällristningarna går tillbaka till omkring 3000 f.Kr. och föreställer scener från vardagslivet.

Vad är Dalarna kända för?

Dalarna är känt för sin vackra natur och kultur men något som Dalarna också är känt för är beskyddandet av Sveriges landsfader Gustav Vasa.

Gustav Vasa var Sveriges kung 1521-1560 och är en av de mest kända svenska kungarna. Han är känd för att ha lett Sveriges kamp för självständighet från Danmark och för sina många reformer som bidrog till att forma Sverige till det land det är idag.

När Gustav Vasa var jagad av dansken så sökte han skydd hos folk som kunde hjälpa honom att ta tillbaka tronen från Kristian Tyrann. Dom som hade mod nog och som hjälpte Gustav Vasa var några tappra män från Dalarna.

Senare efter att dom tillsammans med Gustav Vasa tog tillbaka makten så bildades det svenska livgardet. Idag är det fortfarande aktivt och anses som ett av världens äldsta stridsförband, och allt detta tack vara Dalarna.

6 stycken dalahästar

Hur ser Dalarna ut idag

Idag är Dalarna ett populärt turistmål tack vare sin fantastiska natur och rika historia. I regionen finns många sevärdheter, bland annat koppargruvan i Falun, hällristningarna i Tanum.

Så om du vill åka på semester där det finns vacker natur med mycket historia att upptäcka så är Dalarna rätt resmål för dig.