Friluftskläder

För att få ut det bästa av naturen och friluftslivet är det alltid bra att välja rätt kläder efter väder. Det är såklart ingen direkt nyhet, men kan ändå vara lite krångligt om man inte är van vid det. Det kan till exempel krävas olika kläder beroende på om du ska campa, vandra, fiska eller plocka svamp. Det finns flera olika saker att tänka på om du till exempel ska campa, och alla kan de kräva olika kläder och tillbehör.

Att tänka på när du ska välja friluftskläder

Det första som kan vara bra att tänka på när du ska köpa friluftskläder är alltså vad du ska använda dem till, det vill säga i vilka situationer, miljöer och i vilket syfte. Gemensamt för de flesta friluftskläder är att de ska vara bekväma, tåliga (speciellt mot regn och vind), varma, men samtidigt kunna “andas” och inte kännas för instängda. Det här sätter stora krav på material. Det finns en mängd friluftskläder på marknaden idag, men alla kanske inte just du är i behov av. En bra jacka, ett par bekväma byxor och rejäla skor kommer du långt med. Ska du fiska eller finns det stora risker för regn? Då är ett par höga gummistövlar ett måste. I annat fall kan ett par rejäla knytkängor fungera utmärkt för kuperad mark så som skog och vandringsleder. Byxorna bör vara följsamma, täta och får gärna gå att omvandla till shorts vid behov. Vad gäller jackor är ett par aspekter viktiga; att de är regntäta men samtidigt kan andas för att du inte ska bli för varm, att de är utrustade med bra fack/fickor för förvaring av olika saker du behöver samt att de har någon form av luva som både kan skydda bra mot vind och regn. Jackor i gore-tex är populärt bland friluftskläder, då materialet både är vattenavvisande och luftgenomsläppligt. Vidare kan en tunn polotröja (till exempel underställ) och långkalsonger vara bra kläder för natur- och friluftsliv.

Här kan du köpa friluftskläder online

Idag kan du hitta högkvalitativa friluftskläder på en rad olika ställen, såväl i fysiska butiker och online. Naturkompaniet, Stadium och andra sportaffärer är exempel på butiker som finns i många städer i Sverige, men som också finns online. Bland onlinebutiker finns också xxl.se, activeoutfit.se, addnature.se och outnorth.se för att nämna några. Dessutom finns det butiker online som specialiserar sig på olika natur- och frilutslivsområden, så som fiske.se och jakt.se. Där hittar du enkelt bra och högkvalitativa kläder som i synnerhet passar inom just dessa områden. Det kan vara bra att komma ihåg att friluftskläder inte nödvändigtvis behöver vara dyra, eller att de dyraste kläderna är de bästa. Kvalitet kan dock ibland innebära att du får lägga några hundralappar mer på ett plagg. Då kan det vara bra att prioritera. Spendera hellre lite extra pengar på en bra jacka i gore-tex och ett par bekväma och fotriktiga skor än på ett underställ. Bekväma underställ kan du hitta i billigare affärer.