Allt du behöver veta om fiske

Att fiska är ett stort intresse för många. Är du en av dem, eller vill du kanske lära dig mer om fiske i Sverige? Då har du kommit rätt. Många som tycker om att fiska uppskattar även andra natur- och friluftsaktiviteter, så som vandring, jakt eller skogsaktiviteter. Här får du ett par fakta och tips om fiskeplatser, fiskar och olika typer av fiske i Sverige.

Vilka sorters fiske finns?

Fiske är indelat i en rad olika kategorier eller genrer. Du kan till exempel satsa på havsfiske, kustfiske eller insjöfiske. Kom ihåg att läsa på eventuella regler för dessa olika typer av fiske innan du sätter igång. Man kan också dela in fisket i olika arter, så som laxfiske, gäddfiske och abborrfiske. Det här beror på att olika typer av fisken kräver olika redskap och tillbehör så som spön och beten. Alla fiskar går inte heller att fiska i alla hav och sjöar. Flugfiske är en populär variant av fiske. Det är en av de äldsta formerna av det vi kallar för modernt fiske. Bara metande anses vara äldre än flugfisket. Flugfiske innebär helt enkelt att du fiskar med en fluga, vilket innebär ett särskilt sorts spö och bete.

Vilka fiskar kan jag fiska i Sverige?

I Sverige kan du fiska många olika fiskar från norr till söder. Trots det anses fiskfaunan i Sverige vara relativt fattig i jämförelse med många andra länder i världen. Här finns ungefär 255 fiskarter, varav de flesta finns i saltvatten. Några välkända arter i landet är till exempel sill och strömming, abborre, gädda, gös, makrill, torsk, kolja och lax. Kom ihåg att olika arter fiskas på olika sätt och på olika platser – det kan alltså vara en bra idé att kolla upp detta innan du sätter igång, om fiskarten är viktig för dig. Kom också ihåg att sätta dig in i fiskeregler, till exempel vad gäller hotade arter. Ål, hälleflundra och långa är exempel på sådana idag. Dessa finns registrerade i en så kallad rödlista som kan vara bra att kolla upp.

Var kan jag fiska i Sverige?

Att fiska i havet kräver inget specifikt fiskekort ett liknande, men om du vill fiska i insjöar behöver du ett kort som kallas för Gula Kortet. Då får du 58 olika vatten att fiska fritt i. För många är fiske mycket mer än att få napp – det är en sport eller en fritidsaktivitet och alltså ett intresse. Det här kan sätta vissa krav på olika fiskevatten och fiskeplatser. Du vill ju fiska på ett så bra ställe som möjligt, eller hur? Några populära platser runtom i landet att fiska på är följande: Käringberget i Västerbotten, Abmoälven nära Arvidsjaur, Maringsbo-Kloten två timmar från Stockholm, Mörrum och Fegen som ligger på gränsen mellan Halland och Västra Götaland. Vilken fiskeplats just du väljer beror helt och hållet på vilket sorts fiske du gillar, vilken fisk du vill fiska och vilken utsikt och miljö du vill vistas i.