Åk och campa i naturen

Att campa är populärt bland oss svenskar, och visst är det få saker som går upp mot att vakna till utsikten av en vacker sjö, ett fjäll eller en skog med frisk luft? Att campa är definitivt något som alla borde testa på någon gång i sitt liv. Har du aldrig campat innan kan det vara svårt att välja en plats och dessutom veta vad som gäller och inte gäller i naturen. Här får du veta lite mer om det.

Köpa tält och campingsutrustning

Innan du ger dig ut och campar behöver du givetvis införskaffa utrustning. Ett tält, sovsäck och liggunderlag kommer du långt med. Du behöver även verktyg och redskap som du kan göra upp eld med samt laga enkel mat på. Vissa saker kanske du kan tillaga i förväg, men annars behöver du ett kit med kastrull med mera. Gas- och spritkök är ofta enkla att få tag på och behöver inte kosta skjortan. Sist men inte minst är det viktigt med varma och bekväma kläder. Även om dagarna är varma kan det bli kyligt under natten, så packa gärna med en extra tjock tröja.

Var kan jag campa?

Det viktigaste att fundera kring när du ska välja en plats att campa på är vad du vill se och upptäcka. Om du ska fiska är en sjö i närheten viktig, liksom om du vill kunna bada. Ska du vandra i fjäll eller skog behöver du hitta ett bra spår att följa, och därefter campa på vägen dit. Det finns många vacka platser att välja mellan i Sverige, så att hitta något som faller dig i smaken bör inte vara något problem. Notera dock att det inte är fritt att slå upp ett tält var du vill. Fundera också på om du till exempel vill kunna ha tillgång till en affär eller livs i närheten eller hur långt ifrån närmaste stad du är beredd att åka. Om du är en ovan campare kan dessutom en campingplats vara att föredra till en början.

Läs på om allemansrätten i Sverige

Vill du få bättre koll på vad som gäller i regelväg i svensk natur? Då bör du läsa på lite om allemansrätten innan du ger dig ut och campar för första gången. Detta är regler – eller snarare en rätt – som gäller för personer som vistas i svensk natur. Rätten säger att alla får färdas och under en kortare tid uppehålla sig på privat mark i svensk natur. Det kan alltså handla om att färdas genom skog och bada i sjöar, liksom att stanna till och plocka svamp och bär. Allemansrätten definierar också vilka regler som gäller för till exempel djur och djurlivet samt privat mark i Sverige. Du ska inte behöva vara rädd att vistas fritt i svensk natur, men det är samtidigt viktigt att veta vilka regler som faktiskt gäller i vår natur. Dessa finns ju av anledningar, till exempel att vi inte i långa loppet ska förstöra så mycket av den.